Er jeg for feit og gammel for å handle på HM?

 

Jeg fikk et flott skjørt som jeg gledet meg til å prøve på. Overraskelsen min var stor da jeg ikke klarte å få det på meg i det hele tatt, siden jeg passer str 34 i de fleste butikker. Jeg ga skjørtet til min datter på snart 12, og hun fikk det så vidt på seg men klaget over at det trykket i magen. Hmm? dette kan ikke stemme, tenkte jeg og dro tilbake til butikken for å bytte skjørtet mot noe annet da jeg vurderte at det var litt for kort også.

Idet jeg trampet inn på HM første etasje henvendte jeg meg til ei hyggelig ekspeditrise bak skranken og spurte om jeg kunne bytte skjørtet. Jada, sa hun og sendte meg til 2. etasje.
Jeg gikk bort til ny ekspeditrise og spurte om jeg kunne bytte skjørtet. «Det er litt for smalt for meg, noe som er rart vet du», sa jeg.

 


«Hmm det er ikke rart det», svarte damen, og kikket på meg opp ned. «Vet du at det er en ungdomsavdelig? Så det er ikke noe rart vet du» påpekte hun.

Jeg kjente at en bølge av skam traff meg rett i ansiktet. Ungdomsavdelig? Jeg vet at Divided er ei dameavdeling med moderne kule klær. Det at man handler klær for ungdommer på barneavdeling visste jeg godt, for jeg har ei datter som er en ungdom snart. Jeg mumlet at jeg visste det, men likte skjørtet og nå passer det ikke. Jeg følte meg helt horribel og flau over at jeg våget å handle skjørtet på ungdomsavdeling. Skjørtet som jeg var for gammel og feit for. Skjørtet som var uforskammelig kort for min alder og kropp også.


Jeg vandret en stund i avdelingen, gikk rett ut og fast bestemt på å bytte plagget på annen HM butikk i området.

 
På veien hjem var hodet mitt full av refleksjoner. Er det virkelig sant at i 2018 kan ei dame føle skam over å handle i en avdeling som er ment for «unge kvinner». Og hva betyr per definisjon ei «ung kvinne» i dagens Norge? HM skriver selv at konseptet deres er forbeholdt damer mellom 15-30 år. Betyr det automatisk at de som er 30+ går i gruppe « ikke velkommen», ihvertfall på avdelingen med Divided klær? Kanskje det er på tide med aldersgrense ved shopping i så fall?
Jeg lurer på om menn også opplever slik diskriminering på HM? Jeg gikk og kikket på herreklær i håp om å finne fordeling « ungdom»/»voksen», men nope, det fant jeg ikke på HM. Alle klærne virket veldig moderne og fresh uten fordeling på alderssjikt. Det var kun mannlig avdeling, thats it. Ikke “ung mann” “voksen mann” avdeling.

Interessant funn, ikke sant?

 


Tilbake til størrelser på HM. Jeg er 170 cm i høyde og veier 54 kg. Hver ernæringsekspert vil finne ut med enkle beregninger at jeg har lav BMI. Faktisk er det det tyngste jeg veier nå, siden jeg klarte å legge på meg etter flere års kamp med irritabel tarm syndrom. Allikevel ligger min BMI på den desidert laveste grense, noe som betyr at det er ikke sunt å ha min vekt. Derfor er målet mitt 56 kg, for å ha normal livskvalitet som innebærer at kroppen tåler å komme igjennom dagen uten å være utslitt av ubetydelige påkjenninger, ikke bli svimmel om jeg hopper over et måltid osv. Normalt kjøper jeg overdeler i str 36 og skjørt og bukser i str 34. Det slår aldri feil om jeg bestiller på nett eller handler i en vanlig butikk i Norge og Europa. På HM Divided passer jeg ikke skjørt i str 34. Siden medarbeideren fra HM påpeker at dette er en ungdomsavdeling så forventes det nok at en ungdom på 15+ skal være tynnere enn meg.
Er dette et ideale vi skal gi ungdommer?


Jeg har et helt normalt barn hjemme som har normal BMI og jeg kan garantere at hun ikke klarer å få dette plagget på seg når hun er 15+, siden plagget passer henne så vidt som 11-åring.
Hvordan tror du, kjære HM, at en ungdom på 15+ vil reagere når hun ikke klarer å få på seg plagget i str 34 når det FORVENTES at hun gjør det? Så klart; ? hun vil føle seg TYKK. For det gjorde jammen JEG med BMI på 18.
Jeg synes det er positivt at HM har størrelser fra 32 til 46 på Divided, noe som er bra ? for både fyldige unge jenter og naturlig tynne jenter fortjener å føle seg moderne og velkledd. Samtidig er det ikke feil at det blir påpekt at det er NORMALT og FORVENTET at størrelser for unge kvinner skal skille seg fra størrelser for voksne kvinner? Hva gjør det med de som ikke passer inn?
Mye å tenke på. Samtidig som jeg igjen ikke fant noen størrelsesforskjell på herreklær. Noe som vel betyr at menn ikke kan være for gamle eller for feite for klær for HM. Men det kan altså jeg?
Dermed ble dagen avsluttet med refleksjoner om jeg som feminist bør fortsette å handle der.

 

Med en LYKKELIG hilsen,

Lena V.

 

Foto: Tore Asland

 

#kroppspress #HM #Kvinner #lykke 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg