Det er på tide å innse at ungene deres er prikk lik dere selv!

Det snakkes mye om dagens ungdommer, mobbing og uakseptabel atferd. Jeg hører ofte folk mene at tv og internett ” ødela” barna våre. Men det som overrasker meg er at disse folkene som observerer barnas oppførsel så godt, ikke legger merke til sin egen atferd.

 

Nylig møtte jeg en gutt som ikke viste særlig hensyn til andres følelser og kunne komme med spydige kommentarer, samt trykke ned på andre og neglisjere følelsene deres. 

 

“Det må være en ungdom som kommer til å mobbe andre. Stakkars, man må ha det ganske ille med seg selv når man har behov å trykke på de andre for å føle seg bedre. Hva skjedde med ungen? Hvilke filmer ser han på? Hvilke spill han spiller?”, tenkte jeg.

 

Slik tenkte jeg før jeg fikk observere faren hans. Jeg så tilfeldig han på nettet på en av de gruppene på Facebook. Oppførselen hans mot andre var akkurat lik sønnen sin! 

 

Nylig har jeg fortalt til ei venninne at min datter bruker for mye tid foran PC hvor hun lager diverse edit og skriver tekster. Venninne måtte le og sa ” Hun er jo akkurat som DEG!”

 

Så IKKE skyld på media og tv. Dine barn oppfører seg akkurat som DEG! 

 

Med en LYKKELIG hilsen,

Lena V.

 

Foto: RÅ Foto

 

#barn #foreldre #samfunn #media #lykke 

Jeg elsker å se på fotball!

 

Jeg tror ikke at dette er hemmelighet, så jeg sier det rett ut. Jeg elsker å se på fotball! Jeg har ingen peiling på selve spillet, og ikke alltid forstår hvordan og hvorfor spillere beveger seg, men fotball gjør meg definitivt lykkelig!
Hvorfor?

Hvor ellers kan man finne så mange kjekke, veltrente og godt fungerende menn med skikkelig fett lønn på en gang? Ikke så mange andre steder.
Min favoritt- Island sitt lag.
Det virker som om disse ble valgt ut av modellbyrå. Om du ikke ser ut som Brad Pitt så får du ikke spille for Island.
Så fotball for meg er estetisk lykke.

Hvorfor ser dere på fotball?

 

Med en LYKKELIG hilsen,

Lena V.

#fotball #lykke 

Syv tegn på at han er ikke en å satse på

 

Tenk at du fant HAN. En vakker dag. Helt tilfeldig og på ganske triviell måte. Så virket det som om selve skjebnen har sendt han til deg. For det er ikke bare bare å finne den rette i det moderne samfunnet. Det er ikke selvsagt og derfor så fantastisk og litt uvirkelig. Tiden går og romantikken blir bare sterkere, men allikevel sitter du med noe uvirkelig følelse og litt stikking i magen. Kanskje grunnet at du er i tvil. Du er egentlig i tvil om at han er den rette og kanskje har du en god grunn til dette? Det er ihvertfall minst syv sikre tegn på at han ikke er noen å legge bryllups planer med.

Han liker ikke å introdusere deg for sine venner

Om man blir virkelig interessert i noen så første man gjør er å invitere personen i sitt liv. Dette krever ikke ytterlig forklaring. Venner har vi alle. Selv om daten din er ikke så veldig sosial, omgås han folk han liker å ha kontakt med. Så en venn har vi alle. Dersom han sier stadig vekk at han ikke har venner eller du kommer til å kjede deg eller noe annet i den dur, så skal det ringe bjeller hos deg umiddelbart. Enten du absolutt ikke passer i kretsen hans, enten ser han ikke på dere to som noe langvarig og seriøst.

 

Han viser ingen interesse for det som du brenner for

Det er ikke uvanlig at vi blir «smittet» av ideer som de som vi er glade i bringer til livet. Jeg ser ofte at kjærestepar etter hvert finner noe felles å ha interesse for. Derfor er det vanlig at partneren viser en del nysgjerrighet for det du gjør. Ihvertfall bruker man ikke å være negativ til det som betyr mye for deg. Dersom han åpenbart gjesper når du forteller noe veldig interessant og spennende som betyr utrolig mye for deg, og ikke vil ta en titt på det du gjør for å bli lykkeligere så er det et sikkert tegn på at du ikke tar mye plass i hans tanker.

Han ignorerer dine behov

Mannen som bryr seg om partneren sin vil alltid passe på å ha fokus på hennes behov. Vær sikker på at de blir aldri neglisjert og det er viktig for han at du føler deg lykkelig og vel. Derfor når du legger merke at du ikke blitt tatt hensyn til eller at dine behov stadig ignoreres bør du stille deg selv et spørsmål hva er det som foregår egentlig.

 

Han kritiserer deg ofte

Litt kritikk tåler hver av oss, spesielt hvis det er positiv kritikk som har som formål å pushe oss til å utvikle seg. Men dersom du blir stadig kritisert for aller det minste detalj, spesielt med tanke på ditt utseende, så bør det være klart rødt flagg. Mannen som liker deg, legger ikke merke til småtteri slik som ettervekst eller ikke polerte negler, eller en ekstra kilo her og der. Still deg selv da et spørsmål om det er deg han vil virkelig ha. eller din perfekte kopi som ikke finnes.

 

Han gleder seg ikke over din suksess

Partneren som setter pris på deg vil gjerne dele suksess med deg. Det finnes ikke plass for sjalusi der hvor det finnes kjærlighet. Han vil gjerne hjelpe deg i din utvikling på vei mot drømmene dine. Men legger du merke til at alt du oppnår neglisjeres, og han virker misunnelig på dine seier, da bør du gå inn i deg selv og vurdere om dette er greit for deg

 

Han åpner ikke sitt hus for deg

Det er helt normalt å dele sitt privat området med en man er glad i. Man liksom inviterer en å dele alt med seg. Til og med huset sitt. Dersom han inviterer deg kun for middag og date, men ikke liker at du overnatter, eller kan komme på besøk når du savner han er dette ikke godt tegn. Kanskje blir han lei av deg eller vil gjerne ha sitt hus for seg selv. Du kan tenke selv at dette ikke inkluderer tanker om et liv sammen

 

Han distraherer seg når du er i knipe

Vil man dele livet med noen- vil man dele det med alt det innebærer. Til og med problemer og sykdom. Det er lettere å gå gjennom med en god partner ved sin side. Men ingen vil gå gjennom noe ukoselig med noen man er ikke virkelig glad i. Så dersom daten din forsvinner med en gang du ligger syk eller trenger hjelp da bør det gi klar signal på at noe er muffins her tross høy romantisk faktor.

 

Og husk til syvende og sist- ekte og virkelig sunt forhold vil aldri gi deg stikking i magen og triste tanker!

 

Med en LYKKELIG hilsen,

Lena V.

 

Foto: Rå Foto;

MUA: Maya Øverland Solberg;

Kjole og slør fra Eventyrbruden

#kjæreste #forhold #coach #lykke

Medisin mot kjærlighetssorg, eller tre vanlige tips som IKKE fungerer

Min bestevenn ble syk. Han tok seg fri fra jobben og la seg hjemme. Han hørtes veldig lei seg og frustrert i telefon så jeg stakk innom på vei fra trening. Det jeg oppdaget i leiligheten hans, sjokkerte meg. Kjøkkenet var fullt av oppvask, og overalt lå det smuss, papptallerkner og pizzaesker strødd utover stuen.

«Hvordan reagerer kjæresten din på alt dette?» utbrøt jeg med et gisp.

Så fortalte Tomas at det ble slutt med dama, og det er derfor han er så deppa og ikke har krefter til å fortsette livet som normalt igjen. Han trenger medisin mot kjærlighetssorg.

 

« Vet du hva Lena, du er nødt å hjelpe meg. Du er jo en coach» spurte Tomas, med å se på meg med spørrende blikk.

« Om jeg var deg så skulle jeg vært skeptisk til å spørre om råd hos ei som er evig singel» svarte jeg tilbake med latter.

« Åh, slutt da Lena. Du kan det , det vet jeg. Jeg tror du kunne skrevet mastergrad i emnet «hvordan komme seg over eksen»» svarte Tomas frekt tilbake

Jeg prøvde å ignorere hans sarkastiske tone, og tenkte litt mens jeg stod der midt i kaoset i stuen. Ja, han har egentlig rett. For det er ganske logisk. Når man er over tretti og er evig singel, da blir det en del møter og avskjed gjennom årene som gjør at man får en del erfaring. Jeg har sjelden problemer med å komme over kjærlighetssorg.

 

Men hvordan skal jeg lære andre det?

Saken er jo den at man ofte ikke blir alene etter bruddet. Man deler sin sorg veldig gjerne med andre. Venner, bekjente, familie og noen random folk på nettet. Og alle kommer jo med noen « gode råd».


Men er de rådene så gode egentlig?

Jeg har funnet ut iløpet av årene med dating, at det finnes hvertfall tre veldig populære tips om hvordan komme seg over eksen, som aldri har fungert for meg. De har aldri fungert for mine bekjente heller. Derfor tenkte jeg at det er dem jeg kunne dele med Tomas og advare han mot å bruke.

« Ok Tomas, jeg skal hjelpe deg, men du må love meg å gjøre slik jeg sier». Tomas lovet på liv og ære at han skal gjøre akkurat det jeg sier.

« Kan du forklare meg dette kaoset i din tidligere rene leilighet?» spurte jeg med stemmen til tante Sofie.

Tomas svarte at han leste på nettet at det er viktig å ta seg tid til å sørge. Derfor tok han seg fri fra jobb og bare lå på sofa og sørget.


Ja, her er tips nr.1: Ta deg god tid for å sørge.

Det som skjedde med Tomas var at han lot alt rundt seg bare flyte mens han satt og sørget, og grublet, og tenkte tilbake til sin eks. Resultatet var kaos i huset og enda mer arbeidsoppgaver som skulle vært gjort. Han ble bare mer knyttet til eks?en ved å tenke på henne stadig vekk, pluss at han fikk lav motivasjon for å stå opp fra sofa og ta tak i livet sitt og alle de oppgavene som hopet seg opp.
« Nå med en gang skal du rydde huset», beordret jeg. « Og jeg skal hjelpe deg. Og etterpå skal vi samle alle tingene og bildene du har som minner deg som din eks. Vi legger alt dette i en eske og bærer den i garasjen».

 

Etter noen svake protester fra min venn, satte vi i gang med ryddingen. Etter et par timer så leiligheten veldig innbydende ut, og på kjøkkenbordet stod det til og med nystekte kanelboller.

 

« Vel, hvilke planer har du til resten av dagen, min venn?», spurte jeg Tomas mens jeg tok en slurk fra den nyvaskede koppen.

« Jeg tenker at jeg skal på trening. Du vet Lena, jeg tenker at jeg kan komme i mye bedre form og begynne å se mye bedre ut?»

«? for å få tilbake dama di», avsluttet jeg setningen.


Her. Et farlig tips nr.2: prøv å oppgradere deg utseendemessig, så kommer eksen tilbake?

Jeg tror jeg vet hva som skjer med Tomas om han følger et slikt råd. Han blir veldig motivert for å gå i gym hver dag, men fremdeles tenker han på eks?en sin i håp om at hun tar ham tilbake. Saken er at dersom partneren helt og holdent gjorde det slutt med deg, så vil det nok hjelpe lite med å «stæsje opp» seg selv. Jeg har ei venninne som opererte brystene sine fordi at eks?en stadig påpekte at han likte damer med størrelse C. Vel, hun har flotte bryster. Og han har en ny samboer med cup A. Jeg tror dere vet hva jeg mener.

 

« Selvfølgelig er det veldig sunt å trene, men vet du hva? Nå skal du faktisk sette deg ved kontorbordet og jobbe ferdig det regneskjemaet som du startet på og aldri fullførte. Og i morgen SKAL du på jobb!»

Jeg visste hva jeg snakket om. For det finnes ikke noe bedre for å slippe romantiske følelser og drømmer enn å dukke ned i noe kjedelig og lite følelsesmessig. Jobb er den beste løsningen.

 

« Og den siste oppgaven fra meg for i dag» overrasket jeg Tomas, «- er at du skal blokkere eks?en din på alle sosiale media og sletter hennes telefonnummer nå med en gang»

Thomas så på meg med tårer i øynene.

« Lena, hun spurte om vi kunne bli venner. Og min venn sa at dette kan være min sjanse. Skjønner du?»

Nei, jeg skjønner faktisk ikke når venner gir slike tips.


Her kommer tips nr.3: prøv å være en venn med eks?en og bevis at du er den beste.

Vel, for meg er det å være venn med eks?en det samme som å bønnfalle sjefen om å få jobbe for bedriften etter at man har fått sparken. Til og med jobbe overtid og helt gratis. Sågar betale bedriften for å få jobbe der.

Høres ikke dette litt idiotisk ut?


Jeg minnet Tomas om at han lovet å være en stor gutt og holde ut. Så dro jeg hjem med god samvittighet.

Tomas ringte meg etter to uker. Han spurte om jeg kunne gi ham telefonnummeret til den fine venninnen i grønn kjole som han så meg sammen med på konserten i mars. Jeg spurte hvordan det går med hans kjærlighetssorg. Han svarte med lett latter.

« Men du Lena, du er en liten luring. Du lovet jo meg å dele gode råd for hvordan å komme over bruddet. Men du gjorde jo det aldri. Det går fint, jeg klarte meg»

Jeg la på og smilte. Det er vanskelig for enkelte mannfolk å forstå hint .

Har du en slik Tomas som en venn- del artikkelen med han/henne

 

Med en LYKKELIG hilsen, 

Lena V.

 

Foto: RÅ Foto

 

#forhold #kjæreste #brudd #kjærlighetssorg #vennskap #coach #lykke

Er jeg for feit og gammel for å handle på HM?

 

Jeg fikk et flott skjørt som jeg gledet meg til å prøve på. Overraskelsen min var stor da jeg ikke klarte å få det på meg i det hele tatt, siden jeg passer str 34 i de fleste butikker. Jeg ga skjørtet til min datter på snart 12, og hun fikk det så vidt på seg men klaget over at det trykket i magen. Hmm? dette kan ikke stemme, tenkte jeg og dro tilbake til butikken for å bytte skjørtet mot noe annet da jeg vurderte at det var litt for kort også.

Idet jeg trampet inn på HM første etasje henvendte jeg meg til ei hyggelig ekspeditrise bak skranken og spurte om jeg kunne bytte skjørtet. Jada, sa hun og sendte meg til 2. etasje.
Jeg gikk bort til ny ekspeditrise og spurte om jeg kunne bytte skjørtet. «Det er litt for smalt for meg, noe som er rart vet du», sa jeg.

 


«Hmm det er ikke rart det», svarte damen, og kikket på meg opp ned. «Vet du at det er en ungdomsavdelig? Så det er ikke noe rart vet du» påpekte hun.

Jeg kjente at en bølge av skam traff meg rett i ansiktet. Ungdomsavdelig? Jeg vet at Divided er ei dameavdeling med moderne kule klær. Det at man handler klær for ungdommer på barneavdeling visste jeg godt, for jeg har ei datter som er en ungdom snart. Jeg mumlet at jeg visste det, men likte skjørtet og nå passer det ikke. Jeg følte meg helt horribel og flau over at jeg våget å handle skjørtet på ungdomsavdeling. Skjørtet som jeg var for gammel og feit for. Skjørtet som var uforskammelig kort for min alder og kropp også.


Jeg vandret en stund i avdelingen, gikk rett ut og fast bestemt på å bytte plagget på annen HM butikk i området.

 
På veien hjem var hodet mitt full av refleksjoner. Er det virkelig sant at i 2018 kan ei dame føle skam over å handle i en avdeling som er ment for «unge kvinner». Og hva betyr per definisjon ei «ung kvinne» i dagens Norge? HM skriver selv at konseptet deres er forbeholdt damer mellom 15-30 år. Betyr det automatisk at de som er 30+ går i gruppe « ikke velkommen», ihvertfall på avdelingen med Divided klær? Kanskje det er på tide med aldersgrense ved shopping i så fall?
Jeg lurer på om menn også opplever slik diskriminering på HM? Jeg gikk og kikket på herreklær i håp om å finne fordeling « ungdom»/»voksen», men nope, det fant jeg ikke på HM. Alle klærne virket veldig moderne og fresh uten fordeling på alderssjikt. Det var kun mannlig avdeling, thats it. Ikke “ung mann” “voksen mann” avdeling.

Interessant funn, ikke sant?

 


Tilbake til størrelser på HM. Jeg er 170 cm i høyde og veier 54 kg. Hver ernæringsekspert vil finne ut med enkle beregninger at jeg har lav BMI. Faktisk er det det tyngste jeg veier nå, siden jeg klarte å legge på meg etter flere års kamp med irritabel tarm syndrom. Allikevel ligger min BMI på den desidert laveste grense, noe som betyr at det er ikke sunt å ha min vekt. Derfor er målet mitt 56 kg, for å ha normal livskvalitet som innebærer at kroppen tåler å komme igjennom dagen uten å være utslitt av ubetydelige påkjenninger, ikke bli svimmel om jeg hopper over et måltid osv. Normalt kjøper jeg overdeler i str 36 og skjørt og bukser i str 34. Det slår aldri feil om jeg bestiller på nett eller handler i en vanlig butikk i Norge og Europa. På HM Divided passer jeg ikke skjørt i str 34. Siden medarbeideren fra HM påpeker at dette er en ungdomsavdeling så forventes det nok at en ungdom på 15+ skal være tynnere enn meg.
Er dette et ideale vi skal gi ungdommer?


Jeg har et helt normalt barn hjemme som har normal BMI og jeg kan garantere at hun ikke klarer å få dette plagget på seg når hun er 15+, siden plagget passer henne så vidt som 11-åring.
Hvordan tror du, kjære HM, at en ungdom på 15+ vil reagere når hun ikke klarer å få på seg plagget i str 34 når det FORVENTES at hun gjør det? Så klart; ? hun vil føle seg TYKK. For det gjorde jammen JEG med BMI på 18.
Jeg synes det er positivt at HM har størrelser fra 32 til 46 på Divided, noe som er bra ? for både fyldige unge jenter og naturlig tynne jenter fortjener å føle seg moderne og velkledd. Samtidig er det ikke feil at det blir påpekt at det er NORMALT og FORVENTET at størrelser for unge kvinner skal skille seg fra størrelser for voksne kvinner? Hva gjør det med de som ikke passer inn?
Mye å tenke på. Samtidig som jeg igjen ikke fant noen størrelsesforskjell på herreklær. Noe som vel betyr at menn ikke kan være for gamle eller for feite for klær for HM. Men det kan altså jeg?
Dermed ble dagen avsluttet med refleksjoner om jeg som feminist bør fortsette å handle der.

 

Med en LYKKELIG hilsen,

Lena V.

 

Foto: Tore Asland

 

#kroppspress #HM #Kvinner #lykke 

Hvorfor ble det så vanskelig å finne kjærligheten?

Buffebord​

Det å være singel i moderne samfunn oppleves som å spise på en restaurant med stort buffebord. Det er fritt fram å velge hva du vil. Helt lovlig å ta flere runder og prøve masse forskjellig. Denne velgeprosessen er så fristende at det kribler i magen. Det er så gøy å gå rundt og se hva som det finnes av tilbud. Problemer starter idet du setter deg ned for å spise det du har funnet der borte. Da oppdager man som regel at det som så fristende ut ikke smaker spesielt bra, du blir mett og provosert etter å kikke i andre sine tallerkener. Hvorfor ser det ut som det andre spiser alltid er bedre enn det du selv putter i munnen? Akkurat slik oppleves det for meg. Du velger lenge og vel for å konkludere at det beste er tatt av andre.

Er jeg for skeptisk? Hvorfor ble det så vanskelig å finne en partner nå for tiden?

 

Nå og da

Fredagskveld passer fantastisk bra til refleksjoner.Hva om jeg var den karrierekvinnen jeg er, med full omsorg for barnet for tretti år siden? Tror den første utfordringen jeg skulle møte skulle være en begrenset utvalgsmulighet. Tidsmangel og få sosiale kontakter bedrer ikke dine sjanser for å treffe noen akkurat. Har du bare damer på jobb blir du glad for en alminnelig, såkalt «normal» mann du treffer. Heldigvis er jeg en karrierekvinnen i 2016. Hun som er håpløst forelsket i sin jobb og bruker lange dager på kontoret. Hun som har mulighet til å stryke over skjermen til sin mobil med en elegant bevegelse i lunsjpausen og få tilgang til flere tusen forskjellige ungkarer umiddelbart. Valgproblemet er fortsatt der, men er sterk modifisert. Nå vet du ikke hvem du skal velge siden valget er så enormt. Høyde, vekt, utdannelse, interesser, nasjonalitet. Du bestemmer. Assosiasjoner med et stort buffebord ble sterkere og sterkere. Valgmuligheter og lett tilgjengelighet av potensielle partnere virker å være perfekt for å finne den rette, men egentlig er dette er en stor bløff. Dess større utvalget er, dess vanskeligere er valget. Med et stikk i hjertet vil jeg konkludere at kjærligheten er blitt til en vare i vår tid. Varen som kan bestilles fra nettbutikk på lik linje med klær og elektronikk. Velg, få, betal etterpå. Passer ikke varen- svipper du til neste i håp om at denne passer deg bedre. Forskjellen er at denne gangen betaler du med det mest dyrbare man har. Tid og følelser. Noe man ikke får tilbake. Fanget i denne «shoppingen» merker man ikke at man blir sliten. Plutselig oppdager du deg foran buffetbordet, mett og småkvalm, som rett og slett ikke orker å velge mer.


Glansbildet

Om valgbuffe ikke var ille nok alene, fristes vi med å tro at maten som andre spiser smaker bedre. I vårt samfunn kalles det for det «perfekte bildet». En som utviklet Photoshop hadde uten tvil et sterkt ønske om å gjøre livet vårt mer fargerikt, smidig og perfekt. Siden ble den oppfinnelsen brukt på alt i livet. Forholdet har ikke tid til å modnes lenger. Alt skal pyntes, «shines» og stilles ut så fort som mulig. Paret rekker ikke å etablere seg før de blir tatt bilder av, manipulert til «det perfekte» og stilt ut på Facebook. Siden lever forholdet sitt eget liv på sosiale media. Perfekt måte å vise til andre hva du har på tallerkenen.  Sterkt opptatt av å oppdatere «det perfekte paret» der ute i det virtuelle, glemmer du at kjærligheten «offline» visner uten pleie som blomsten uten vann. Skillet mellom bildet du selv har skapt og det reelle blir større og større. Andre sine glansbilder blir mer fristende. Så kommer alt til punkt en: svipp til den neste.


Det er lovt å drømme

Ingenting galt med å spise fra buffe iblant, men det slår ikke gleden av å nyte maten som er laget spesielt for deg. Idet jeg sitter her inne en fredagskveld, helt umotivert for å svippe til høyre eller venstre på datingapp eller være ute blant mange fremmede folk drømmer jeg om noe så banalt og naiv som å finne kjærligheten på en god gammeldags måte. Jeg kommer hjem og oppdager at kjøleskapet er tomt for melk, løper ut til den nærmeste butikken og der treffer jeg han som også jobber sent og tilfeldigvis liker å lese, gå lange turer hånd i hånd og elsker sushi. Hvor høy er sannsynligheten for at slikt skjer i den nærmeste butikken, og ikke blant tusener varianter på nett, vet jeg ikke, selv om jeg fikk B i eksamen i statistikk i sin tid.

Allikevel, velger jeg å tro at «vanskelig» og «umulig» er to helt forskjellige ord.

Med en LYKKELIG hilsen,

Lena V.

 

Foto: RÅ Foto

 

#kjærlighet #dating #single #samfunn #lykke