Gjør 5 cm virkelig så stor forskjell ?

Jeg har aldri vært pysete når det gjelder lengden, men må si det ærlig at jeg er litt nervøs. Helt seriøst sitter jeg her og tenker på om 5 cm er mye eller ikke så veldig mye?  

Jeg fant på å få langt hår igjen ifjor. Jeg har prøvd masse forskjellige frisyrer og fant ut at det er lenge siden jeg hadde langt hår. Nei, jeg er ikke redd for å klippe, men først jeg satte meg et mål om langt hår så ønsker jeg å nå målet. Så nå når jeg skal til frisøren min snart tenker jeg på dette. Skal jeg klippe av 5 cm eller ei? Er det sant at håret veks bedre om man klipper det jevnlig? Og blir 5 cm for mye kanskje? Eller kommer ingen til å legge merke til det?

 

Hva tenker dere?

 

-LenaLykke

 

Foto: RÅ Foto

 

#samfunn #hot #kvinne #lykke 

Fokuserte jeg på feil ting?

Utrolig, men sant. Fokus betyr mye. 

Jeg hatet vår
Jeg gjorde det. For meg som bodde i Nord Norge var våren den verste årstiden med masse slush på veien og følelsen av stadig forkjølelse. Når alt rundt hadde usympatisk grå farge og regn blandet seg med snø. Brrr. Jeg hatet vår. Jeg var sikker på det. Helt til livet viste meg at vår kan være så mye mer enn det.  Vår er sol som begynner å varme for fullt, kvitrende fugler, duften av kirsebærtre som startet å blomstre i gaten vår, følelsen av det å være ung og nyforelsket, starten av et nytt liv.

Jeg elsker vår
Nå kan jeg trygt si at jeg elsker våren. Jeg venter i spenning til det begynner å blomstre her på Jæren. For våren på Jæren er ubeskrivelig vakker. Den gir meg ikke den tunge depressive følelsen jeg hadde før. Det er bare å vente litt til solen starter å skinne, så forsvinner alle tunge tanker som jeg før hadde helt frem til mai. Hva skjedde da? Enkelt. Livet mitt endret fokus. Og fokuset, ja; ? det betyr mye.

Hva er det vi egentlig ser?
Har vi alltid fint vær her nede om våren? Nope. Her regner det masse og snøen blander seg med regn, sur vind minner om at vinteren vil ikke gi slip, og forkjølelsen går rundt og rundt. Uansett føler jeg fortsatt at jeg elsker vår. Jeg fokuserer på det positive våren kan bringe med seg, og dette hjelper meg å overse de tingene som ikke er fullt så behagelige her og nå. Fokuset mitt er rettet mot det fine som våren har. Hvorfor hadde jeg ikke dette fokuset før da?

Det er slik at man har et fokus uansett. Tidligere ? i Nord-Norge ? hadde jeg fokus kun på det negative som våren kan ha. Når man spisser sin oppmerksomhet mot noe som er fremtredende ved situasjon, forblir ofte fokuset der. Det er vanskelig å endre på det. Har man negativt fokus- utvikler man negative holdninger.

Dette er enkelt.

Fokuset jobber for oss akkurat på samme måte som fokus i fotoapparatet. Tenk at du skal knipse et bilde. Så zommer du og oppdager en ting, du velger å fokusere på den, og vips- hele bildet ditt handler plutselig kun om det ene motivet og den ene tingen du fokuserte på. Da er jo det avgjørende om det var et fint motiv du fokuserte på.

Hvordan vil du at et bilde av ditt liv skal være?

 

LenaLykke

 

Foto: RÅ Foto

#samfunn #coaching #fokus #lykke 

 

Fem ting du ALDRI bør si til en som sliter

 

Jeg håper at det jeg skriver kan gi grunn for litt refleksjon og eventuell læring. Slik at den som kjenner seg igjen kan benytte muligheten til å bare gå litt i seg selv og stoppe å si dette til en som har det ikke bra!

Ta deg sammen!

Det er ikke sjeldent en får høre dette.
Jeg må innrømme at jeg har sagt dette selv til mange. Dette er frasen som IKKE VIRKER.
Hvorfor?
Fordi at det handler ikke om manglende vilje eller latskap, eller egoisme som noen hevder. Dette handler om reele problemer. Det hjelper ikke å si til seg selv « kom igjen, stå opp» når en er rammet av tung depresjon og ikke klarer å stå opp om morgenen. Det går heller ikke an å si dette til seg selv når angst anfallet nærmer seg og hele kroppen blir involvert og nærmest ikke kan styres. Så derfor; dere som foreslår dette: ta dere sammen og glem denne frasen.

Du ser jo ikke syk ut

Dette er en klassiker. Nei, jeg ser ikke syk ut. Jeg poster selfies og treningsbilder, jeg drar faktisk ut. Hvordan skal jeg se syk ut for å bli tatt på alvor? Skal jeg bli blek med poser under øynene? Eller ustelt på håret iført utvaskede joggebukser? Dersom du tror det så vet du svært lite om meg. Vær så snill; ikke gi slike kommentarer

Mange sliter med det samme

Ja, det vet jeg, men alle vi er unike, så det hjelper lite å høre at det er «mange» der ute som har «det samme».
For meg virker det som et slags bagatellisering av det faktum at jeg har noe å jobbe med. Det gjør situasjonen ?alminnelig?, på lik linje med influensa eller høstens forkjølelse. Jeg kan love deg at det er mye mer enn forkjølelse. Ja, det er mange som sliter, men det hjelper ikke for en å vite om ?de andre?.

Du er jo sterk!

Ja, jeg er sterk. Om det var slik at kun svake mennesker fikk utfordringer, kunne det kanskje vært enklere, og til og med kunne forebygges. Sannheten er at alle kan få psykiske plager, sterke såvel som svake.
Derfor; ? ikke få en til å føle skyld i at en ikke var «sterk nok».Kanskje en har vært for sterk for lenge.

Det går over

Ja, heldigvis går det meste i livet over. 
Kanskje går det bra, kanskje går det over, kanskje trenger en litt hjelp til at det skal gå over, kanskje trenger en mye hjelp.
En vet dette, men når du sier det, kan en bli urolig over at det tar lang tid og enda ikke «har gått over». Vær så snill, dersom du ikke har noe å si eller ikke vet hva du skal si, så er det best å ikke si noe som helst.

Hold handa mi, gi meg en klem, lytt til meg? du trenger ikke å snakke om temaet i det hele tatt..
Jeg er den samme, jeg har ikke forandret meg, men akkurat nå har jeg noe ekstra å jobbe med i livet mitt.

Det er da jeg trenger en som kan være her, for meg, og se meg og forstå meg. På min måte. Din empati, forståelse og tilstedeværelse betyr så uendelig mye mer enn alt annet.

 

-LenaLykke

 

Foto: Ketil Sætnan

#samfunn #livet #coaching #lykke 

Det er derfor du er ikke lykkelig

Jeg tror ikke at det finnes mennesker her i verden som ikke har drømmer, eller hadde det når de var barn og ungdommer. Følelsen av å ha en drøm kan sammenlignes med Julaften og de forventningene som den bringer med seg. Sommerfugler i magen, bilder av det du ønsker deg i hodet.

Måtte bare Drømmen bli til virkelighet så kommer Lykken av seg selv.
Men hvorfor skjer det ikke? 

Jeg er sikker på at mange har opplevd dette. Du får det du drømte om i flere år, kanskje til og med i et helt liv. Først opplever man intens glede, som ikke kan sammenlignes med noe annet. Så kommer alt på plass. «Back to basic». Du har det du ønsket deg aller mest, men lykkeligere ble du ikke.

Hvorfor skjer dette?

Den fremste lykkeekspert Sonja Lubomirsky nevner to ting som kan legges til grunn for fenomenet.

Hun kaller de for «Lykkemyter».

«Dersom jeg er ikke lykkelig nå, blir jeg lykkelig etterpå, hvis?»

Forventninger nevnes er det «onde» som kan gjøre oss ulykkelige. Det å se fremover og tro at dersom vi oppnår våre drømmer, eller mål, så blir vi lykkelige, kan føre til stress og frustrasjon. Forskning viser at folk som oppnår sine mål opplever kortvarig «lykkeboost» som kan vare fra et par måneder til to år, for så å synke brått tilbake. Utrolig nok faller lykkenivået lavere enn det var før måloppnåelsen.

«Man bli vant til alt»

Dette er alminnelig kjent. Man blir vant til absolutt alt til slutt. Lubomirsky kaller effekten for «hedonistisk adaptasjon». Du tror at du blir lykkeligere om lønna di øker med 100 000 i året? Så får du pengene, men blir fort vant til å bruke summen som er større enn du hadde før, og så? Pengene har du, lykkelig ble du ikke.

Så du blir nok ikke lykkeligere om du oppnår drømmene dine. 

Betyr dette at man må slutte å drømme?

Sonja mener bestemt at nei. Hun anbefaler å ta 5-10 minutt per uke om å tenke optimistisk om sin fremtid, sine håp og drømmer. Det hjelper å skrive ned sine drømmer og mål. Det å tenke positivt om sin fremtid kan styrke lykkefølelsen.

De fleste «selvhjelps» ? og positive psykologibøker nevner at det å visualisere sine drømmer og tenke på dem kan føre til måloppnåelse. Senere forskning understreker en vesentlig forskjell mellom «dagdrømmere» og personer som baserer sine optimistiske forventninger til fremtiden på tidligere erfaringer, som de tok lærdom av.

Gabrielle Oettingen sier i sin bok «Rethinking: Positiv Thinking» at en kombinasjon av drømmer og analyse av mulige tenkelige varianter for fiasko er en ideel «oppskrift» på det å nå sine mål, noe som er viktig for motivasjonen og setter i gang ubevisste kognitive prosesser som er viktige for måloppnåelsen.

Oettingen påpeker at «drømming» alene «stjeler» den energien en trenger for å sette drømmene igang. Så dersom du vil oppnå dine drømmer, må du gjøre de til mål og begynne å handle, men ikke miste optimismen underveis!

Husk at veien mot din drøm skal bringe deg lykke underveis! Fokuser derfor på det positive som skjer, selv om det er noe uvesentlig, og vær takknemlig.

Takknemlighet er den eneste måten å holde lykkefølelsen levende.

 

LenaLykke 

 

Foto: RÅ Foto 

#samfunn #coach #kvinne #lykke 

 

 

Jeg er misunnelig på min bestevenninne!

De fleste folk vet at ydmykhet og empati er bra, og det å hjelpe andre er bra og at ordentlige folk bør bli glade når andre har det bra. Særlig hvis den andre er din bestevenninne. Med det samme i hver av oss er instinkter veldig sterke. Vi har behov for  å bli elsket og sett. Derfor når vi blir foretrukket foran andre så blir vi lei oss. Det er menneskelig.

Når din venninne får drømmejobben/drømmemannen/drømmekjole/drømmeleilighet (velg det som passer) som du godt kunne tenkt å ha selv så blir du lei deg (eller føler et snev av den følelse).

Reaksjonen er naturlig og bare bekrefter at du er et menneske. Som regel så kommer fornuften inni bildet og empati slåt til for fullt. Du forstår at du som en god venninne bør bli glad når din venninne har det bra. Disse positive følelser bekjemper negative og vips- du er ikke lei deg, du er glad på venninnes vegne og får positiv energi som du henter av hennes glede. Energien som gir deg styrke å utvikle deg og få til samme resultater som din venninne fikk til. 

Så litt misunnelse kan bli sunt og kan hjelpe deg med selvutvikling.

Har du noen erfaringer rundt dette? 

 

-LenaLykke

 

Foto: John Ivar Evensen / Modell: Barb Bang  tfp_norway

#samfunn #venninne #kvinner  #jenter #lykke 

Han forklarte meg i tre ord hva lykken handler om

Jeg skriver mye om lykkefølelsen og prøver å forklare så godt jeg kan hva jeg legger i det å leve lykkelig. Men en gang opplevde jeg dette forklart på en veldig enkel måte. Jeg husker jeg var på ferie i Egypt for mange år siden. I en gammel butikk med forskjellige ting og tang la jeg merke til en søt liten skapning i gult gull som kalles skarabe. Ifølge gamle fortellinger bringer skarabeer lykke. Idet jeg ville kjøpe den hørte jeg stemmen til eieren som dukket opp fra mørket.

«Du kan ikke kjøpe den! Du kan ikke kjøpe lykke til deg selv!»

Jeg smilte pent og ba pappaen min om å gi den til meg i gave. Etterpå sa jeg spøkende til butikkeieren

«Nå har jeg den. Og da blir jeg nok lykkelig. Betyr dette at jeg alltid vil ha mye penger nå?»

«Tror du virkelig at penger betyr lykke?», svarte han

«Hva ellers da?», mumlet jeg misfornøyd

«Lykke er god helse, barn og familie», sa han.

 

Det tok meg flere år for å forstå hva han snakket om:)

LenaLykke

 

Foto: RÅ Foto

 

#samfunn #familie #barn #helse #lykke 

 

3 regler som vil styrke ditt forhold

Familiebilder? De er alltid koselige å se på. Her er dere som nyforelskede  på et party, unge og lykkelige. Her er de brudebildene. Den vakreste bruden i verden og den stolte brudgommen. Dette er det første bildet av dere som foreldre. En helt ny verden ligger foran dere. Hva skjer med dere i hverdagslig stress og press om å ha forskjellige roller? Når kaldt vind blåser i ansiktet er det så lett å slippe hånden til ledsageren og bli lost. Det er så lett å glemme hvorfor dere ble sammen i utgangspunktet. Her er gode regler som kan hjelpe dere å styrke et forhold eller et ekteskap. Forskerne fra California kom frem til disse via en rekke undersøkelser.

Vis takknemlighet

Idet vi dater prøver vi å vise oss selv fra vår beste side. Det at partneren gjør noe for oss virker som livets gave og verdsettes høyt. Etterhvert som tiden går, blir det (dessverre!) til rutine og vi skryter ikke lenger av vår kjære.  Det virker så vanlig og såpass «normalt» at han måker innkjørselen, det skulle bare mangle at hun lager middag og tar oppvask. Sannheten er at partneren våres ikke synes at det er en selvfølge. Det å ha felles boplass og økonomi skaper forventninger om at arbeidet blir likt fordelt. Når vi gjør noe som vi mener bør gjøres sammen, forventer vi å få ros. Dersom det blir tatt for gitt, skaper det et rom for frustrasjon. Partneren går rundt og irriterer seg, for så å eksplodere en dag i en voldsom krangel. Vis takknemlighet hver dag, for små ting, skriv korte fine beskjed til hverandre, send sms. Husk at du har noe du skal ta være på.

Bruk humor i hverdagen

Det å lage artige koselige navn til hverandre, le sammen og løse vanskelige situasjoner ved hjelp av et spøk styrker tillit mellom dere og øker lykkefølelsen. Husk at humor og sarkasme er ikke det samme! Det å “småmobbe” kjæresten og kamuflere dette som et spøk blir ikke med på å skape bedre forhold,  Ja til komedier sammen, putekrig og det er lovt å bli litt barnslige med hverandre.

Tilgi hverandre

Det er forskningbevist at familiemedlemmer som tilgir hverandre lett er mer lykkelige generelt og de har lykkelige barn.  For tilgivelsen er det veldig viktig å gi slipp på nag som vi bruker å bære og være åpne til avsløringer og samtaler. Prøv å høre, forstå og akseptere partnerens synspunkt og grunn til handlingen. Ikke døm partneren din!

Dersom det å tilgi og snakke sammen virker som et uoverkommelig problem, er det ingen skam å henvende seg til en terapeut. Spesialisten blir da et mellomledd i samtalen deres.

Husk at det å ødelegge er alltid lettere enn å skape noe nytt. Er det virkelig verdt det?

 

-LenaLykke

 

Foto: RÅ Foto

#samfunn #kjærlighet #ekteskap #forhold #lykke 

Ja, jeg trener for å se bra ut!

Det er bare å få det ut.

Jeg er drittlei av folk som elsker å mobbe de som elsker å trene!  

«Fanatiker», «overfladiske dukker», «proteinbomber», «steroidetype»- her er bare noen av de ordene som disse folka får slengt etter seg på nettet og til dels i virkeligheten. Jeg vet ikke hva andre synes om dette, men jeg kjenner at dette provoserer meg kraftig. Toppen av alt er det at man får «du er så utseende fiksert!» slengt etter seg.

Jeg begynte å trene i utgangspunktet for å bli bedre i ryggen som jeg har en del problemer med. Snart så jeg resultater av treningen- flott rompe og flotte lår og muskler på armene som så veldig fine ut og ikke minst stram mage. Gjett om jeg fikk mersmak og endret treningsprogram for å trene enda mere. Ja, jeg ville trene for å SE BRA UT. Nå innrømmer jeg at jeg går på treningssenter for å trene meg til en bedre og sterkere kropp, men også til en FINERE kropp. 

Ærlig talt så skjønner jeg ikke hvorfor en skal være flau over at en vil se bra ut. Man betaler penger og bruker sin tid, så det skal ikke bare gi en energi, overskudd og bedre helse, men et bedre utseende også. Man forventer vel et finere utseende etter frisørbesøk? Eller betaler man penger kun for å vaske håret og gjøre det sunnere? Dette høres helt ulogisk ut for meg.

Jeg sitter på kafé og snakker med ei venninne. Ho har med sin venninne jeg nettopp ble kjent med. Samtalen flytter seg til kosthold og trening. Jeg kommer med mine poeng.

«Hvor tøff du er som sier at du trener for å se bra ut! Ikke alle tør det, vet du»,- utbryter hun. Det vet jeg, men jeg skjønner fortsatt ikke.

Hvorfor er det forbudt? Trening og sunn mat er ikke verdens verste ting å fokusere på. Kan man virkelig bli syk av å trene? Det er et veldig vanskelig spørsmål. Hvor kritisk skal en være til seg selv og hvor mye avslappet en faktisk skal være?

Det er ingen hemmelighet at en trent og sterk kropp tåler stress og hverdagen bedre. Det er ikke å feie under teppet heller at klærne du handler sitter bedre på en kropp med stramme muskler. Her har det ingen betydning om du er i størrelse 34 eller 42, du trenger nemlig ikke å være syltynn for å SE BRA UT. 

Det eneste jeg vet er at jeg føler meg bra når jeg trener og føler meg bra etterpå når jeg ser resultatet i speilet. Selv om jeg fikk selv anklager for å være utseende fiksert føler jeg det ikke slik. Jeg er fornøyd med meg selv og det er er derfor jeg skal fortsette med trening. 

Og nei, jeg skaper ikke usunne idealer hos barnet mitt. Jeg skaper sunne idealer, og nemlig slike at vi skal sette pris på kroppen vår og vær snill med den, og gjøre den sterkere og finere. Og dette er ingen skam å gjøre! 

LenaLykke 

 

Foto: RÅ Foto

#utseende #samfunn #trening #kvinne #lykke 

Lærer dere ingen folkeskikk i Russland?

Hvis du lurer på hva naboen din tenker om deg så kom på Facebook. Der kan du lett se hvordan en snakker til andre mennesker. Jeg sier ikke at jeg snakker pent til alle (hehe), men en ting er sikkert. Har man ikke noe å si- tyr man til generalisering. Enten det er på bakgrunn av utseende, intellekt, opprinnelse, eller nasjonalitet.

Nylig har jeg fått et slik oppgulp i en samtale. Lærer dere ingen folkeskikk der oppe? Før jeg opplyste om at jeg va utenlandsk påpekte personen at jeg var : ung, for jålete, blondine, ikke smart. Så toppen av kaka var min opprinnelse.

Jeg lurer på hva folk tenker når dem bruker slike uttrykk? At jeg skal si « ja, unnskyld meg, mamma lærte meg ikke folkeskikk»? 

Slike utsagn kan ikke provosere noe mer enn aggresjon tilbake. Noe vedkommende fikk (må innrømme dette). Så dersom dere vil vinne i en diskusjon, bruk aldri slike generaliseringer.

Det er veldig vanskelig å la være, men absolutt til det beste!

 

-LenaLykke

 

Foto: RÅ Foto

#samfunn #kvinne #utenlandsk #folkeskikk #utlending # diskriminering #lykke

Hvis du ikke tørr å klippe håret kort – les dette!

Jeg kommer fra en annen kultur hvor langt hår hos kvinner assosieres med hennes styrke, feminitet og skjønnhet. Så lenge jeg husker,har jeg alltid hatt langt hår. I barnehagen ble jeg kalt for «den skjønne lille jenta med langt hår». Jeg hadde hår som rakk helt ned til hoften. Bestemor børstet håret mitt hver kveld og fortalte meg at det å være vakker betyr å ha langt hår, at ei jente bør være svak og feminin, for da kommer det en sterk prins til henne en dag. Årene gikk, frisyren min fulgte meg til ungdomsskole, så senere til universitetet og derifra til mitt voksne liv. Saksa rørte ikke håret mitt, og det å få kort hår virket som et mareritt for meg.

  • En kvinne kan være vakker kun om hun har langt hår.
  • Kun ei kvinne som har langt hår er verdt til å bli elsket og satt pris på.

Det å ha kort hår assosierte jeg med ei kvinne som totalt mistet sin feminitet, var blitt syk eller opplevd noe hardt i livet. Hun måtte ha gått glipp av alt det kvinnelige ved seg og ikke lenger være attraktiv eller ønsket av menn.

 

Så kom bryllupsdagen min. Jeg stod der i min hvite kjole med diadem og langt flott hår som lå fint i bølger langs skuldrene mine. Jeg minnet om ei prinsesse Rapunsel som var den vakreste i hele verden. Nå skulle hun få sin prins.

Ekteskapet ble ikke slik jeg hadde planlagt og håpet på. Deretter kom det skilsmisse og noen tøffe år, men hver kveld børstet jeg likevel håret mitt og tenkte at det viktigste er å være ei prinsesse, ei feminin ei, så prinsen kommer og redder meg.

 

Helt til en dag da jeg åpnet døren til frisørsalongen. Dette besøket var ikke planlagt eller overveid. Jeg følte bare at hele meg ønsket en forandring i livet. Jeg var usikker på hvilke forandringer det måtte bli, men noe burde skje. Usikker, men spent, sa jeg til frisøren at jeg ønsker meg forandringer, noe nytt.

Hun tittet på meg og utbrøt «Med ditt ansikt og formen på det, hva synes du om kort-kort frisyre?»

Jeg kjente følelsen av en stor isklump i magen. Kutte håret mitt? Liksom helt av? Denne følelsen varte et par sekunder, for så å gi plass til en annen følelse.  En veldig sterk og intens en.

?Jammen, det KAN jeg jo!?

Jeg bestemt meg på disse par sekundene om at jeg skal gjøre det jeg var mest redd for- det å klippe håret. Igjen følte jeg meg som Rapunsel, men denne gangen som henne idet hun klippet det magiske håret sitt av for å redde et liv. Jeg har ikke akkurat reddet, men endret livet mitt der og da. Akkurat i dette øyeblikket.

Plutselig fikk jeg styrke til å forstå at det er ikke håret mitt som gjør meg til ei kvinne, ikke håret mitt som gjør meg vakker og verdifull. Jeg forstod at for å bli respektert og verdsatt trenger en kvinne hverken å være svak og feminin, eller ha langt hår. Jeg forstod at jeg trenger ikke å vente på en prins som skal fikse alt i livet for meg, jeg kan gjøre det selv.

For jeg er sterk og uavhengig.

For meg var det å få kort klipp et virkelig oppbrudd. Med mine gamle verdier og kvinnesyn. Videre i livet har jeg tatt valg og gjort ting jeg kunne aldri tenkt meg før. Jeg satte meg ambisiøse mål og var ikke redd for å vise styrke. Og tror du eller ei, men jeg oppdaget at jeg fortsatt var vakker.

Med kort hår.

Jeg var fortsatt ei kvinne.

Med kort hår.

Jeg var meg selv. Uansett hårlengde, hårfarge, med hår eller ei. Før kunne jeg ikke se for meg at jeg kunne kalle meg selv for feminist. Nå kan jeg si med stolthet at jeg gjør det. Nå forstår jeg at verdiene mine var i stadig endring, og sakte, men sikkert førte til det oppbruddet som skjedde da jeg klippet meg.

Og ja, jeg har lært at betydning av en god og modig frisør er rimelig undervurdert i vårt samfunn😊

 

 

Si deg enig i at jeg er just hot hot med den korte sveisen min 😉

 

-LenaLykke

 

Foto: Frode Tønnesen 

#samfunn #skjønnhet #frisør #hår #feminist #kvinne #sexy #lykke