Jeg liker å være slem pike

Pike
Er du ei snill eller slem? Ordentlig eller uskikkelig? Er du for hele livet eller for ei natt? Fortjener du å bli elsket eller fortjener du å bli brukt?
Det er slik at vårt samfunn gir meg som kvinne en merkelapp helt siden vi er barn.
“Hun der er så uskikkelig! Stakkars foreldre som vil slite med en slik datter!”
“Hun er så snill og rolig jente, heldige mor og far som har en slik datter da”
Hva hørte du om deg selv da du var liten?
Jeg var en slem pike i barnehagen: Jeg stilte for mange spørsmål, hadde lite respekt for voksne, var ikke redd for å si at jeg ikke liker maten og ville bestemme selv. Så jeg fikk merkelapp “slem pike” uten at noen spurte min mening om dette. Jeg var altfor nysgjerrig, altfor åpen og altfor ærlig og vimsete. Dette var nok for å kalle med for slem. Merkelappen som jeg prøvde å bli kvitt resten av livet. Jeg lærte å ti stille, lærte å ikke spørre for mye, å være rolig og ikke plage andre. Alt for å bli ei snill pike. Igjen, ingen spurte meg hva det kostet meg.
Det tok meg 35 år for å skjønne at jeg vil bli slem, og nå vil jeg bli det resten av livet.
For hva betyr det å være slem pike? Det betyr å være ukomfortabel for andre: Vekke ukomfortable følelser i andre folk. Å være snill pike betyr å være komfortabel og behagelig for andre.
Det er slik samfunnet vil gjerne definere oss- som passende eller upassende. jeg vil ikke bli definert. Jeg er et sammensatt menneske som kan bli alt mulig, men ikke komfortabel og behagelig. Nemlig fordi at jeg er et menneske med mine egne følelser og behov. Jeg er drittlei av at kvinner skal alltid defineres som “snill pike” eller “slem pike”, fordi at vi er ingen plastikk dukker som bør enten ha englevinger eller djevel horn. Nei, vi er unike og mangfoldige!
Så jeg vil leve slik JEG vil, jeg vil si det JEG mener og jeg vil kle meg slik som JEG liker og date dem JEG velger uten å tenke at det er ukomfortabelt for noen. Om prisen for dette blir å ha merkelapp som “slem pike” da velger jeg den med glede. Jeg liker å være slem pike om dette betyr å være sjef i mitt eget liv!
XOXO Tastaturheks
Foto: T.Aasland
4 kommentarer
  1. Sant man er jo sammensatt..og så lenge man ikke er “ond”mot andre er det nok bra å ikke “plise”andre for enhver pris.. Jeg har nok fått mange tilbakemeldinger på at jeg er snill og omsorgsfull i åras løp..men jeg kan være litt rampete også.. Tøft bilde ! God helg og ikke vær alt for “slem “da..hehe..

  2. Jeg har nok vokst opp med litt mindre forventninger om å være så veldig snill…Jeg VAR nok det i utgangspunktet, så det var vel ikke noe å styre med 😀 Men jeg hadde en flott oppvekst, med en forventning om at jeg skulle lære å være litt tøffere, ikke GI meg selv om jeg var redd for ting, og å ha TRO på meg selv. Jeg ble SETT og jeg ble fortalt at jeg var verdt mye som MEG, snill eller slem. Som voksen er jeg nok fremdeles “snill” fordi jeg liker å gjøre folk glad. Jeg kan si fra om ting på jobb, jeg kan skrike og hyle litt. Men er nok LITT for opptatt av å være både snill og flink jeg som mange andre. Vi lider jo av “flink pike” -syndromet mange av oss også. Prøver å riste av meg litt av det..

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg