Nei, Kristin Gjelsvik, jeg er ikke skapt for å presse mennesker ut av høna!

 
I lys av nylige innskrenkinger i abortloven som truer med å få fatale konsekvenser for kvinner i dette landet, satt jeg med god tro om at norske kvinner skal samles mer og ihvertfall feminister vil stå frem for å kjempe videre for rettighetene for oss når det gjelder selvbestemmelse over kroppen sin. Derfor ble jeg helt satt ut da jeg tilfeldigvis kom over instagram innlegget til Kristin Gjelsvik igår. Altså jeg følger ikke Kristin og vet ikke så godt hvem hun er, men det jeg hørte fra media vitnet om oppegående dame som kalte seg selv for feminist og childfree. Derfor det som dukket opp i feeden hennes sjokkerte meg til så stor grad at jeg følte meg kraftig provosert.
Kristin skrev åpent om fødselsopplevelsen sin og den var utelukkende positiv tross sterke smerter. Dette er jo kjekt og jeg er glad på hennes vegne, men videre kom det noe som fikk øynebrynene mine forsvinne opp i hårfestet med et gjesp “WTF?”
Altså, kroppen min ble skapt for å presse ut mennesker av høna mi, samt at sterke umenneskelige smerter er en helt naturlig prosess?! Jeg kunne ikke tro mine øyne!
Om dette var ikke nok, påpekte Kristin at de som forteller “skrekkhistorier” og driver med skremselspropaganda burde vite bedre! De skremmer jo kvinner som aldri har født og gir dem fødselsangst som er helt unødvendig, siden kroppene våre er skapte for å føde og da milliarder kvinner har gjort det før så det klarer deg og meg også da!
Så la meg forklare. Når en feminist sier til meg at kroppen min (og altså meg selv) ble skapt for å presse ut mennesker av høna så tenker jeg at noe i denne verden er sykelig galt. Jeg ser ikke på meg selv som vandrende inkubator eller tissehøne på ben. Jeg er et menneske og kroppen min er skapt for å bære meg selv først og fremst. Gjennom livet. Må ei kvinne føde for å kalles for ei kvinne? Er det ikke litt farlige tanker, folkens? Hva med de som ikke kan føde, som er ufrivillig barnløse? Er de mindre kvinner for det? Har de “ødelagte” kropper som ikke fungerer siden de ikke kan føde, mens kvinnekroppen er skapt for å føde? Det er nemlig slike tanker mange ufrivillig barnløse sitter med! Så det er et hån mot dem å si noe slik. Hva med de som er childfree, som Kristin selv hevdet å være for en stund siden? De som ikke ønsker å føde, er dem ikke kvinner da?
Videre til fødselshistorier og skremselspropaganda. Jeg hadde en noenlunde “normal” fødsel uten drama og intensiven i etterkant, men jeg opplevde fødselen min som noe grusomt. Det var det verste jeg var med på. Enkelt og greit. Mens jeg lå der i fødestua og holdt babyen min tenkte jeg klart at dette var min første og siste gang. Nei, jeg leste ingen skrekkhistorier bevisst. Jeg gledet meg til fødsel, slik Kristin anbefaler. Etterpå klarte jeg ikke se min egen mor og alle kvinner som kom og gikk på rommet mitt. Jeg hatet dem. Fordi at de lurte meg. De fortalte meg ikke sannheten. De sa at det skulle vært fantastisk opplevelse, noe det slettes ikke var. Om jeg leste de skrekkhistoriene så tror jeg at jeg skulle vært mer klar mentalt og kunne forberede meg til at det skulle vært grusom og lang prosess. Så det å oppleve rask og grei fødsel kunne bli fin opplevelse. Akkurat som Kristin hadde.
Ja, milliarder kvinner har gjort dette før. Milliarder døde av dette og. Milliarder har fått skader for livet og redusert livskvalitet. Jeg er en av dem som sliter med fysiske og mentale skader etter fødselen min. Jeg har aldri fått snakket om dette med noen, heller ikke ble tatt på alvor. Det er helt normalt, slik skal det være. det er det man hører, så blir man bitter såklart. Man tenker hva er galt med kroppen min siden den ikke klarte å presse ut et menneske av høna.
Det å tie ihjel faktum at graviditet og fødsel kan være risikoprosjekter, det å utelukkende glorifisere mammarolle tilhører ikke et likestilt samfunn. Det er min mening!  Sånne holdninger fører til at vi kvinner mister respekt for den utrolig krevende og risikofylt jobben vi gjør. Resultater ser vi klart: mødre sparkes ut i arbeid uten å komme seg skikkelig etter fødsel, fødselsskader behandles ikke og man får ikke erstatning, og regjeringen sier til oss “klarer du en, så klarer du sikkert to også!” . Dette er ikke rart for at det er “ingen big deal”. Vi er jo skapte for dette!
La oss passe på å ikke bruke ord som kan kaste oss hundre år tilbake. For ord har makt. Spesielt når dem sies av store influencere som har påvirkningskraft.
Her er en mening fra en skuffet nettheks.
XOXO Tastaturheks

 

14 kommentarer
  1. Jeg er av den oppfatning at i bunnen og grunnen er vi kvinner skapt for å gå gravide og føde. Altså, det er kun kvinnen som kan bære frem et barn (foreløpig), og dermed også føde. Men jeg skulle gjerne delt på den med mannen 🤪

   Jeg har selv født 4 ganger og synes det er like skummelt før hver fødsel, men like kult hver gang det er gjort. Det skal sies at om det var for 30-40 år siden hadde det endt med en og jeg hadde dødd i barselseng. Men altså så langt er vi kommet medisinsk i dag at det skjer uhyre skjeldent her lengst vest. Men i u-land er dette en realitet flere ganger om dagen.

   Ja, det er mange som får skader og har en forferdelig opplevelse. Men fortsatt er det vi kvinner som har redskapen for å få frem et barn og sørge for befolkningsvekst om man vil eller ikke. Så man kan ikke si at vi ikke er født til det.

   I tillegg er dessverre mange av skadene relatert til svikt hos helsepersonell. For om du ser på feks statistikken på skader i hjemmefødsel, der man slapper skikkelig av så er det noe helt annet. Jeg kunne ikke det pga risikosvangerskap alle 4 gangene.

   Jeg er også av de som mener at man føder naturlig selv om man får lystgass eller epidural. Den kommer ut riktig vei, og dermed naturlig. Så får andre mene hva de vil om det.

  2. Nei, det der var virkelig ikke en ‘feminist’ verdig..
   Min kropp er heller ikke skapt for det formål å ‘presse mennesker ut av høna’, det skal være sikkert og visst! Ei heller er jeg skapt for det jeg liksom aner som en usagt delsetning her; ‘å gå kanossagang mellom kjøkkenet og soverommet’.. Nei, jeg føyer meg inn blandt de hvis kropp er skapt for å muliggjøre et friskt og godt liv med de handlinger, bevegelser og gjøremål det innebærer for dens ‘innbygger’, -nemmelig meg 😉

   1. jeg tror jeg joiner deg. Dog det ble noe hissig innlegg, og jeg vil ikke angripe Kristin. Vil bare påpeke at store influencere har påvirkning og det kan være sårende for dem som ikke hadde like fin opplevelse eller for dem som ikke vil bruke kroppen sin til å presse mennesker ut.

   1. Jeg har lest kjempegodt hva Kristin skrevet, og er glad for at det gikk fint tross lang og smertefull fødsel. Dette betyr ikke at de som fikk skader (som meg) bør holde kjeft for å ikke skremme de som ikke har født, og slettes betyr ikke at kroppen min er skapt for å føde. Min kropp fikset det ikke. Jeg tror du bør heller lese bedre hva jeg skrev og hvorfor store influencere bør være forsiktige med det hva de sier.

  3. Jeg synest ikke det var noe galt i det kristin skrev, og jeg synest det er fint med postivive fødsekhistorier også, for er jo mange negative. Og eg tror alle har hørt om fødselsskader o.l. jeg tror du tolket og leste veldig kritisk det hun skrev. Kvinnekroppen er jo lagt til rette for at kvinner skal kunne bære frem og føde ett barn. Men man kan alltids snu og vende på alt, og det vil allti være unntak og diverse. Men da leter man litt etter feil? Må være lov å fremme både positive og negative fødselshistorier. Hvis man skal dra det veldig langt kan man jo di at ufrivillige barnløse kan bli såret av at folk kvinner om fødsler i det hele, fordi noen ikke får oppleve det 😉

   1. Enig med deg delvis at jeg er kritisk her, men jeg synes det skulle bare mangle. Jeg skisserte hvorfor i innlegget. La de som ble skadet og hadde det forferdelig under fødsel stå fremme med hodet hevet og vi må slutte å lyge kor fantastisk det å føde er og at vi er skapt for å føde. Jeg er ikke skapt for dette. Min kropp fikset det ikke der. Jeg er fortsatt ei kvinne. Og nei, jeg vil fortelle ærlig hva jeg opplevde til andre kvinner. Punktum

  4. Kristin skrev alt riktig. Kvinner føder barn i smerter, presser dem ut. Ja, og så?? Hva er så grusomt med dette? Det er en helt naturlig prosess. Og det er egoistisk å tenke på smerter. Det viktigste er resultatet – et nytt flott menneske.

   1. Det er din mening, jeg ber deg ikke kalle dem som fikk skader for livet og ble ødelagt av fødselen for egoistiske. Det er like ille som å si til dem som mistet kona og mor i fødselen at det var helt naturlig og verdt dette da ungen ble født.

  5. Feminisme=Egoisme?

   Når jeg leser slike artikler så blir jeg bare provosert. Rett skal være rett, om du har hatt en traumatisk fødsels opplevelse så stiller ting seg anderledes, men det å proklamere at kvinner bør advares mot å bli graviditet og mammarollen det provoserer meg.

   Jeg er for likestilling og like rettigheter for kvinner og menn…. Men, når det kommer til å bære frem barn og gi dem den første og viktigste omsorgen, kan frem til nå og inn i overskuelig fremtid kun gjøres av kvinner. Dette er i mine øyne ett privilegium og ikke en brems for likestilling.

   Når en fremmer at kvinner har bestemmelses rett over egen kropp så er det også sant i aller høyeste grad!!!

   Det som du derimot ikke tenker over er egoismen i som ligger i det å velge bort det å få barn. Det er ett vitenskaplig faktum at en trenger 2,1 barn per kvinne for å holde menneskeheten i live. Det vil altså si at for alle kvinenr som velger bort å få barn, pålegger andre kvinner dette ansvaret å føde disse barna. I Norge for eksenpel er fødselsrate 1,68 i 2018 i følge SSB. Dette bekymrer forskere i og med at dette er alt for lavt. Hvis en ser på dette i ett globalt perspektiv så vill en fort se at dette er tendensen i hele den vestlige verden, mens for utviklingsland er tallet mye høyere.

   Så når jeg leser slike artikler som dette virker det som om feminisme går fra å handle om likestilling og likerett, til regelrett egosime

   Ha en god dag
   Hilsen
   John

   1. nei, det er ikke egoisme å ikke få barn. Og sorry man, men det er ikke min oppgave å sørge for at DU skal overleve. Kroppen min er bare min og ikke fortell meg at den er skapt for å føde. Fød selv om du synes det er digg.
    Jeg fraråder ingen å føde, det får de bare gjøre om du finner glede i dette, som Kristin gjør. Men ikke skape usanne forventninger til mammarollen og føsel er det jeg kjemper for. Det er hardt og kan gå galt på mange mulige måter.
    Ha en fin dag du også.

  6. Evolusjonistisk så er kvinnekroppen skapt for å presse en baby ut av høna, det er derfor vi har eggstokk, eggleder, livmor og mensen hver måned, og så finnes det selvfølgelig de som har en eggstokk, eggleder eller livmor som ikke fungerer, men det er en annen sak. Om du velger å gjøre det er derimot opp til hver enkelt, men man kan ikke fornekte fysiologi, anatomi og evolusjon fordi man velger å gjøre noe annet. Her virker det som om man lar seg provosere av et faktabasert utsagn fordi det kommer fra en feminist.

   Definisjonen av en feminisme er: “Feminisme er en fellesbetegnelse for ideologi, idétradisjon, etikk, politikk, og akademisk virksomhet som handler om frihet, likestilling og rettferdighet for alle, uavhengig av kjønn”

   Altså man kan være enig i vitenskapen om kroppen og hva kvinnekroppen fra naturens side er designet for og likevel være en feminist og man kan velge å ikke få barn og være feminist. Feminisme handler da vitterligere ikke om man velger å få barn eller ikke.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg