“UETISK” GRAVIDITET

date
I går leste jeg en artikkel i KK som handlet om blogger med kjendis-kjæreste som omkom i drukningsulykke i fjor. 12 måneder etter kjærestens død publiserte bloggeren at hun er gravid med HANS barn. De var sammen i åtte år og prøvd lenge å bli gravide, men det gikk ikke så de hadde time til ivf. Slik ble det ikke siden han døde før det. Bloggeren er åpen om at hun hentet biologisk materiale fra kjæresten 32 timer etter hans død og valgte å gjennomføre ivf alene. Fordi at hun elsket han så høyt og vet at hans største ønske var å ha barn med henne. Så slik fikk hun del av kjæresten sin “tilbake”.
Det var mange stygge reaksjoner på denne artikkelen såvel som gode og fine tilbakemeldinger. Men flere beskrev denne graviditeten som “uetisk”.
Det er uetisk og hente biologisk materiale fra død person og det er uetisk og ta ivf uten partneren som samtykker, og det er uetisk å sette barn til verden som vil aldri se sin far.
Mine tanker her er at det er uvanlig og ny situasjon, men ingen “grøss” eller noe “uetisk” er det ikke.
Dersom det er grøss å hente noe fra død person så er da organtransplantasjon også grøss. Så de som tar imot organene burde gå rundt og grøsse at de tok noe fra død person. Men det gjør ikke de fleste siden de vet at personen eller pårørende samtykket til dette. Det var ens ønske så det er greit og legitimt. Jeg tenker at i dette tilfellet er det ingen forskjell. Fordi at han ønsket barn med henne og samtykket til dette før han døde.
Er dette uetisk å foreta ivf selv om partneren din døde? Nei, det tenker jeg ikke. Som sagt så var han med på dette og  ønsket dette mens han levde. Kanskje det er lurt å drøfte sånne ting på forhånd, men man går ikke rundt og ikke tenker på at man dør i morra liksom.
Er dette veldig uetisk å sette barn til verden uten at de får kjenne til sin far? Det er latterlig. Fordi at det fødes mange barn i verden som vil aldri vite hvem faren er. Av ulike årsaker. Fra donorsæd til voldtekt eller utroskap. Om han døde MENS hun gikk gravid betyr det at hun burde tatt abort? For å ikke få en unge uten far til verden? Dette høres veldig dumt ut. 
Om jeg kunne gjort det samme? Ja, Definitivt. Fordi at når man elsker noen høyere enn himmelen så ønsker man å ha del av din elskede med. MEN om kjæresten mener at det blir feil at barnet vokser opp uten han da kunne jeg ikke overkjøre denne avgjørelsen.

Hva tenker dere om slike valg?

signature lena
8 kommentarer
  1. Veldig interessant problemstilling. Jeg tenker at det er opp til hvert enkelt par å avgjøre. De vet nok mbest angående sitt samliv tenker jeg. Likte spørsmålet om man skal ta abort hvis far dør mens man er gravid. Det er en fin sammenligning forøvrig, men det setter ting litt på spissen. Å det trengs nok når man ser de fargerike kommentarfeltene der mennesker skal mene så inderlig og voldsomt om andres liv.😊 ha en fin kveld🌼

  2. M-mm, veldig sjelden at jeg ikke har noen nye nyanser eller ser ting på en litt annen måte enn andre gjør. Men her er jeg faktisk helt enig med deg!

  3. Det der er en privat sak ! At hun tok hans sæd etter hans død forteller noe om kjærligheten mellom dem og hennes ønske om få hans barn ! Vakkert❤
   Det viktigste er at barna er ønsket , lengtet etter og ivaretatt når de kommer .
   Alt annet er egentlig ikke viktig ! Vi lever våre liv , tar egne valg og står for dem og det skal man stole på er bra for deg !
   Alle vil ha en mening uansett men som menneske er det kun din indre stenme som burde telle / lyttes til !!!!!!

  4. Her vil det være mange meninger og det må nesten alle ha. Noen meninger er helt på tryne, og noen er mer fornuftig. Tragisk at han døde ifra henne synes jeg, skapet på ny kjærlighet når man går gravid eller når barnet blir født. Helt sant mange vet ikke hvem ” faren er. Så har ingeting med det å gjør. Synes heller ikke e uetisk. Ha en fin dag 😊

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg