KÅLRULETTER MED KJØTT

kålruletter

Her kommer min siste høst oppskrift. Det er deilige kålruletter. De er ganske enkle å lage og ganske sunne siden de inneholder mange grønnsaker. Man kan lage vegetar variant av dem også.
Dette trenger du (ca 3-4 porsjoner):
3-4 store blader med kål
400 g kjøttdeig
100 g ris 
tomatsaus 
rømme
Slik gjør du det:
Kok i varmt vann i ca 2-3 minutter, ta vekk bladene
Kok bladene ytterlige 4-5 minutter til de blir myke
Stek kjøttdeig og kok ris
Bland ris og kjøttdeig
Rull ris med kjøttdeig i kålbladene
Legg rullettene i stekepanne, tilsett litt vann
Bland tomatsaus og rømme og hell over rulettene
Kok på lav temperatur i ca 15 minutter
Serveres med saus og kald rømme

Velbekomme!

FØRSTE SØNDAG I ADVENT

Advent
 ...Så tenner vi et lys i kveld, vi tenner det for glede. 
Det står og skinner for seg selv, og oss som er til stede. 
Så tenner vi et lys i kveld, vi tenner det for glede…
Advent
Advent
Advent
Huset er pyntet her og juletreet fikk jeg opp og pyntet.
Jeg laget svinesteik med rosenkål med bacon og pinjekjerner, og poteter med persille. Til dessert har jeg fikset riskrem med rødsaus, fiken og pekannøtter. Det smaker skikkelig godt, anbefales.
Advent
Advent
Advent
Advent
Advent
Advent
Jeg håper Advent blir så rolig og stabil som mulig. Jeg gruer meg litt hvert år så bare krysser fingre for alt går bra, alle blir friske og det vil være ro og kos i hjemmet.

Hvordan var deres 1. søndag i Advent?

signature lena

KRISE PÅ IKEA!

ikea
I går måtte jeg på Ikea bare. Jeg bruker å kjøpe gavekort der som julegave og jeg synes personlig at de har beste pepperkakene der. Da vi kom frem til Ikea oppdaget vi at det var tilbud- juletallerken for kun 149 kroner. Vi fikk kjempelyst på den og jeg spurte bestisen om han ville spise. Jada, det ville han, så vi bare gikk inn og bestilte juletallerken med ribbe, poteter, rødkål og medisterkaker.
Mens jeg satt og som vanlig tok selfie og matbilder, satt bestisen sine tenner i medisterkaker og oppdaget ganske raskt at kakene var ganske “rare”. Jeg skjønte ikke hvordan medisterkakene kan være “rare” da det er verdens vanligste og mest kjedelige kjøttkaker som smaker godt og nøytralt og passer til absolutt alt.
ikea
ikea
Men med en gang jeg tok en bit av såkalte medisterkake skjønte jeg hva dette dreide seg om. Dette var ikke noe medisterkaker, men veganske kaker som prøvde å virke som kjøtt. Uten hell vel å si. Rar konsistens, masse rare krydder og you name it. Dette var slettes ikke godt.
Jeg vil gratulere Ikea med å ødelegge juletallerken også. Fordi at første i køen var kjøttboller som Ikea var kjent for. De var nydelige med deilig saus. Nå er de bare rare og smaker ikke godt. De som smaker veggisboller på Ikea og mener at de smaker helt likt kjøttbollene må ta en corona test.
ikea
ikea
ikea
Så det var helt krise og vi fikk en liten ribbebit istedenfor en hel deilig juletallerken. Anbefales virkelig ikke, det er bedre å ta en ribbe tallerken.
Har dere smakt medisterkaker på Ikea?
signature lena

 

SLIK ROER DU NED JULESTRESS

jul

Denne uken var ganske krevende. Formen var ikke på topp på grunn av hormon svingninger og i tillegg var det mye å styre med ettersom dette var siste uken før første helga i Advent. Jeg prøvde så godt å ikke kjøre meg helt ut og ta jevnlige pauser, men allikevel fikk jeg kjenne på at julestresset innhentet meg.
Derfor tenker jeg å dele noe tips til hvordan roe ned julestress. Det funker og jeg sitter her i dag glad og rolig.
jul
Her er mine forslag:
– husk å ta jevnlige pauser (litt te, kaffi, en liten tur osv)
– spis og sov godt
– dra på butikker tidlig i helga eller midt på dagen til uken
– bestill det du kan på nett
– spør om hjelp dersom du trenger det
– ikke ha for høye forventninger og krav
– husk å kose deg med det du har 

Har DU gode tips for å roe ned julestress?

 

 

signature lena

5 GRUNNER TIL JULE-DEPRESJON

jul

Jula er tiden for kos og lykkelige momenter for noen, mens for andre kan det være den verste tiden på året. Det finnes flere grunner til “jule-depresjon” og jeg skal skissere de som jeg vet om her. Jeg føler meg nedstemt akkurat nå og dette resulterer i økt søtsug og shopping, noe jeg prøver å begrense. Så vinterhalvåret ikke er beste tiden for min del.
Store forventninger
Man har veldig store forventninger i jula til seg selv, omgivelsene sine, livet og alt annet. Det hjelper ikke på at samfunnet presser så masse glansbilder på oss. Dette året strever jeg med å ommøblere og pusse opp stua og uansett hvor mye jeg holder på føler jeg at jeg ikke er helt fornøyd. Alle de interiørbladene gir meg ikke bare inspirasjon, men også forventninger. Til slutt bestemte jeg å satse på budsjett innredning og kjøpe minimalt med ræl, samt holde nøytrale toner for dette kan aldri slå feil ut.
Lite lys
Nettene blir lange og dagene korte, og dette påvirker hjernen negativt. Alle vet at man blir sløv og trøtt av lite lys og sol. Så det er ikke rart at sånt skjer rett rundt juletider. For noen hjelper det å kose seg med stearinlys. For meg er det noe som kan gjøre meg enda mer deppa, men jeg har merket i det siste at jeg begynner å bli vant til dette og klarer å kose meg med stearinlys når jeg spiser middag, frokost eller ser på film.
jul
 
Mye å gjøre
Som regel er det mye som skal gjøres i forbindelse med Advent og Jul: man skal vaske, rydde og lage mat. Man skal pynte og bake, og ikke minst delta i forskjellige aktiviteter. Dette er belastende og ikke rart at man føler seg overveldet og deprimert. Som regel er det dem i familien som står for organisasjon av alt som føler seg nedpå og irriterte.
Samfunnspress
Man føler seg nærmest presset til å være sosial i juletider. Det er ikke alle som klarer hyppig sosial omgang, og da kan man begynne å vegre seg og føle seg nedstemt. Det er ikke minst press til å ha perfekte forhold, perfekte familier og føle seg perfekt, noe som er ytterst få klarer å prestere.
jul
Økonomisk press
Jula handler om å gi og ta. Oftest handler dette om gaver, arrangementer, aktiviteter ol. Noe som innebærer bruk av penger. Har man dårlig råd fra før føler man seg som taper og klarer ikke å unngå å sammenligne seg med de andre. Dette er veldig deprimerende.
jul
Dette kan du gjøre for å unngå “jule-depresjon”:
 
– senk forventningene
– ikke gjør og planlegg alt alene
– vær flink å takke nei til sosiale aktiviteter dersom du føler at du trenger roe deg ned
– prøv å takke ja til hjelp fra andre, og ikke glem å hjelpe til selv
– ha fokus på det du allerede har fremfor å ha fokus på det du ikke har
 
 

Hvordan føler DU deg i vinterhalvåret?

 

 

signature lena

DETTE ER LAVMÅL

høst

Norge har endelig skjerpet seg og innførte ordentlig screening av gravide. Noe som var selvfølge i andre land i minst 60 år allerede.  Mens Norge hang bakpå. Endelig noe fornuftig har skjedd, men gjett om det er flere som ikke ønsker utvikling og ordentlig helsehjelp her i landet.
Nylig leste jeg en superekkel artikkel hvor det ble dratt frem ei ung oppegående dame med Downs syndrom som ble fortalt at NIPT test vil være med på å utrydde folk med Downs her til landet. Damen ble såklart lei seg og sa sin sterke mening om dette.
Jeg blir så utrolig provosert av denne debatten og at KrF stadig utnyttet unge mennesker med Downs for å fronte slike kampanjer som har bare ett mål- total kontroll over kvinnelig fertilitet! 
Det er så 1930-ish at jeg har ikke ord!
Jeg mener det er desidert lavmål å blande inn person med Downs syndrome fordi at NIPT handler først og fremst ikke om denne tilstanden (selv om det gir mulighet for utredning av Downs), men om to andre mye mer alvorlige tilstander som betyr total handicap og død av barna som blir født med disse syndromene.
Tenk om du som allerede lever skulle bli spurt om det var riktig valg at du ble født? Jeg tenker at de fleste av oss skulle svare “ja” og at vi er takknemlige for at vi lever. Om vi har noe tilstand og ble fortalt at folk med samme tilstanden ikke får lovt å leve, vi skulle såklart blitt lei oss. Det er jo naturlig! Derfor mener jeg at sånt ikke skal gjøres!
Det er ikke farlig å gi kvinner valg over sin kropp. Det har aldri skadet noen.

Hva er deres mening om saken?

 

signature lena

10 TING SOM GJØR JULESHOPPING LETTERE FOR DEG

jul
Jeg elsker lister, og mine lister er som regel positive. Så nå skriver jeg mine tips til deg som har begynt med julehandelen.
Her er mine tips for å gjøre dette lettere:
– Lag oversikt over julegaver til alle dine venner og slektninger, skriv ca sum du kan bruke på hver gave
– Søk etter salg på nett, her kan du bestille fine ting rimelig
– Kjøp flere spiselige gaver, de er lett å finne 
– Kjøp gavekort på opplevelser, dette gjør julehandel lettere
– Dra på butikker på dagen eller kvelden i ukedagene, i helga er det mest folk ute
– Lag gavekort på noe tjenester du kan utføre istedenfor materielle ting
– Prøv å handle flere gaver samtidig
– Bruk gavepapir på butikken og pakk gavene mens du handler. slik sparer du både penger og tid  (de fleste kjøpesentre har pakkerom)
– Støtt lokale bedrifter, der finner du unike julegaver og slipper kø
– Lag julegaver selv istedenfor å stå i kø på butikken
jul

Er dere ferdige med julegaver?

 

signature lena

5 TIPS TIL JULEKALENDER SOM IKKE KOSTER NOE

julekalender
Jul er tiden for store økonomiske utgifter. Man kjøper litt for mye og koser seg masse. En av utgiftspostene er julekalendere som koster ganske mye om man samler dem selv. Men man trenger ikke å bruke masse penger for julekalendere. Noen kalendere man kan lage selv. Her er noen tips fra meg.
Opplevelser og aktiviteter
Man kan lage julekalender med opplevelser og aktiviteter. Dette igjen kan ordnes gratis. Aktiviteten kan være tur, brev til julenissen, pepperkakebaking, lesing, film osv. Barna elsker sånt og det trigger interesse å få vite hva man skal finne på som familie.
Fine sitater og oppmuntring
Man kan lage kalender med fine sitater. Det finnes slike ferdige, men det er koselig å lage selv. Jeg har laget sånne kalendere før og de hadde stor suksess.
jul
Tjenester og hjelp
Du kan også lage kalender som består av diverse tjenester eller hjelp. Mange av oss trenger noe hjelp i hverdagen, men ikke tørr å spørre. Barnepass, vindusvask, oppussing, flytting, ol. Det koster deg ikke ei krone, men det koster din tid og innsats, noe som er uvurderlig.
Øvelser og trening
Er du god på trening så kan du lage treningskalender med forskjellige små øvelser. Det er godt og flere av oss glemmer å trene i jula og advent, så det er kjempefin kalender ide!
Oppskrifter og matlaging
Om du er glad i matlaging så kan du lage kalender med oppskrifter som passer Advent. Det er gratis og veldig koselig.
Har du DINE tips til julekalendere som ikke koster noe?
signature lena

 

5 TIPS FOR JULESTEMNING

jul

 

 

November bidrar ikke noe særlig til julestemning. Spesielt her på Vestlandet. Det regner og det sludder, det er mørkt, kaldt og vått. Nettene er lange og sola såvidt titter frem. Alt man vil er å legge seg og sove helt frem til Påske. Så man har det ikke mer gøy enn man lager det selv, og her kommer mine tips for julestemning.
Handle julegaver på forhånd
Flere av mine bekjente har handlet julegaver siden sommeren og opplever aldri julestress. Det er veldig mye stress i butikkene i desember. Tenk hvor deilig det er å ha alt klart og bare pakke og kose seg. Det blir mer julestemning av!
jul
Pynte huset i eget tempo
Det er ingen grunn med å stresse seg med pynting av huset. Dette i sin tid skaper stress. Det er veldig deilig å pynte i eget tempo og bare kose seg. Slik blir det mer julestemning av.
Høre på julesanger
Ingenting får i bedre humør enn julesanger. Det er koselig og det er gratis å høre på, så bare sett på og kos deg mens du pakker gaver eller pynter huset.
jul
Se på julefilmer
Det er deilig med romantiske julefilmer eller julekomedier. Jeg har bestemt meg for å se på en julefilm hver lørdag i advent. Det er bare deilig og koselig, ikke minst gir det mye julestemning.
Skriv et brev til julenissen
Det er utrolig koselig å skrive et brev til Julenissen. Du kan gjøre dette sammen med barna, eller alene, for seg selv. Dette gir masse julestemning og får deg til å føle deg som et barn igjen.

Hva er DITT beste tips for julestemning?

 

 

signature lena

 

Bilder: Reidar Årstad

 

 

Min Facebook

Min Matside

Min Instagram 

SLIK SKAFFER DU DEG KJÆRESTE TIL JUL

vinter stavanger
Jeg tror de fleste har sett serien “Hjem til jul” som gikk på TV både i 2019 og 2020. Serien handler om 30 år gamle Johanne. Mens alle vennene og søsknene har etablert seg med kjærester og barn, er Johanne fortsatt singel. For å slippe unna mas, sier Johanne under en familiemiddag 1. desember at hun har fått seg kjæreste. Overlykkelig inviterer moren kjæresten til å feire julaften med dem, og Johanne har 24 dager på seg til å skaffe seg kjæreste. Sammen med venninne starter Johanne en intensiv date periode i dagene frem mot julaften.
Det er hysterisk morsomt, og de fleste skjønner at det er ikke bra ide å skaffe seg kjæreste på rekord kort tid. Johanne finner også det ut og roer seg ned etterhvert. Men det er fullt mulig å kaste seg ut i dating verden og prøve å få til å møte en kjekk julenisse. Jeg så etter julenisse i 2019 og dette ble vellykket.
Her er mine tips til deg som vil prøve å skaffe seg kjæreste til jul.
Skriv det tydelig på datingprofilen
Dersom du bruker datingsider eller dating apper kan du skrive på profilen din at du ønsker deg kjæreste til jul. Jeg skrev tydelig at jeg søker etter julenisse til jula og gjett om han dukket opp. Han skrev til meg: Søknad på stilling som julenissen, og den var så flott og kreativ at jeg ble helt smeltet.
 
 
Gi beskjed til venner
Ikke vær så beskjeden og si ifra til vennene dine at du er på utkikk. Du blir invitert på sosiale sammenkomst hvor det finnes gode single varianter til deg. Så gjør det, la vennene ordne.
 
 
vinter stavanger
Vær sosial
Dra gjerne på dans, sosiale ting og tang, julekonserter, speed dating og you name it. Slik øker du sjansene dine til å treffe folk. Da øker dine sjanser for å treffe en som kan være din kjæreste til jul.
 
 
Aktiv på SoMe
Vær aktiv på sosiale media. Delta i diverse grupper på Facebook, Instagram og snap gjerne aktivt. Slik øker du dine sjanser til å få respons og tilgjengelige varianter.
 
vinter stavanger
 
Frivillig Arbeid
Meld deg som frivillig til Røde Kors og andre organisasjoner. Jeg har flere venner som ble sammen slik. Nå før jul arrangeres det mange frivillige aktiviteter hvor du har stor mulighet til å treffe folk.

Har du egne tips som fungerer?

signature lena