NORSKE VS ØST-EUROPEISKE MATVANER GJENNOM DAGEN

Categories Hverdagen, Matlaging

 

Siden jeg begynte å skrive om kulturforskjeller så skal jeg skrive litt om maten. Det er alltid interessant tema, så her kommer det litt om hvordan man spiser gjennom dagen her vs hjemlandet mitt.

Frokost (kl.06:00-09:00)

Til frokost spises det ganske mye i Øst Europa (jeg baserer  dette på mitt hjemland Russland og Ukraina hvor slekta til paps bor, og på Lituania og Latvia hvor jeg har venner), fordi at frokost ansees som dagen viktigste måltid.

Som regel er det grøt: havregryn, risgrøt, semulegrøt eller bokhvete grøt med melk, brødskiver med skinke eller ost og kaffe eller te med melk i. Slik blir man skikkelig god og mett helt frem til lunsj/middag.

I Norge spises det som regel brødskiver eller youghurt, og det overrasker meg hvor mange hopper over frokost her. Jeg er vant å spise frokost og dette er faktisk hemmelighet bak min slanke figur. Frokost starter forbrenning så ønsker du gå ned i vekt, hopp aldri over frokost.

Lunsj (kl.11:00-13:00)

I Øst-Europa spises det ikke stor lunsj som regel, siden middagen er tidlig, men det er vanlig å drikke kaffe med noe snacks eller kjeks, og drikke litt youghurt eller spise frukt.

I Norge kan det være vanlig å spise noe større til lunsj. Som salat, pizza, men mange spiser brødskiver igjen.

 

 

Middag (kl.15:00-18:00)

Det er veldig vanlig  i Øst-Europa med tidlig middag rundt kl.15:00-16:00. Det er veldig vanlig med tre-retters middag: suppe, hovedrett med kjøtt eller fisk og dessert. Dersom man ikke spiser dessert, så kan man ta “ettermiddagste” som drikkes med noe snacks ca 1-2 timer etter middagen.

 

I Norge spiser man middag senere som regel, rundt kl.17:00-18:00 og det er som regel en rett og kanskje dessert, men det er ikke vanlig i hverdagen.

Kveldsmat (kl.19:00-21:00)

Jeg vet ikke om det er vanlig å spise kvelds for alle i Norge, men min oppfatning at de fleste spiser det. Som regel er det brødskiver igjen. Altså, det er mange brødskiver per dag som regel.

I Øst-Europa er det vanlig å drikke Biola eller spise litt youghurt før man legger seg, men ikke spise stor måltid

Her var min oversikt. Hva som stemmer eller ikke stemmer for dere?

Klem fra meg,

signature lena

2 kommentarer

2 thoughts on “NORSKE VS ØST-EUROPEISKE MATVANER GJENNOM DAGEN

  1. Norge er brødskrivlandet, det får du godt frem, og det stemmer på en prikk:) Jeg elsker også havregrøt og spiser det mange ganger om dagen! Jeg tror ellers at ingen har tid til å lage treretters i Norge, men at det nok var mye vanligere i husmorepoken på 50-tallet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.